Σύνδεση

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Ιστορία

Η Ποδηλατική Ακαδημία ΕΛΙΤ δραστηριοποιήθηκε το 2014 στην περιοχή Στροβόλου (Αγγλικής Σχόλης). Είναι ενταγμένη στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασία (ΚΟΠΟ), στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), στο Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού (ΕΣΥΑΑ) και πληροί όλες τις προϋποθέσεις  για εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 6 μέχρι 14 ετών.

Η Ποδηλατική Ακαδημία ΕΛΙΤ έχει ως στόχο την εκγύμναση νεαρών παιδιών, την εξοικείωση τους με το ποδήλατο, εντός και εκτός πόλεως, καθώς και την γνωριμία τους με την αγωνιστική ποδηλασία.

Μέσα από το ποδήλατο, μπορούν να αναπτυχθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να αγαπήσουν τον αθλητικό τρόπο ζωής αλλά και το περιβάλλον. Η ποδηλασία βοηθά τα μέγιστα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών γιατί δημιουργεί ερεθίσματα υπομονής, επιμονής και πειθαρχίας.

Στόχος της Ποδηλατικής Ακαδημίας ΕΛΙΤ είναι να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην "ουσία" του ποδηλάτου. Να τα βοηθήσει ν' ανακαλύψουν αληθινά αυτό το μοναδικό μέσο αλλά και να στηρίξει όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν συστηματικά μ' αυτό. Να γνωρίσουν την άμιλλα, τα αθλητικά ιδεώδη - την αξία του αθλητισμού, όχι μόνο ως μέσου διάκρισης αλλά και ως τρόπου ζωής.

Το γεγονός ότι το παιδί έβγαλε επιτέλους τις βοηθητικές ρόδες δεν συνεπάγεται ότι έμαθε και ποδήλατο. Μια σειρά από απλά μαθήματα και παιχνίδια μαθαίνουν στο παιδί να χρησιμοποιεί το ποδήλατό του σωστά και με ασφάλεια.

Το πρόγραμμα της Ακαδημίας περιλαμβάνει:

  • Εκμάθηση τεχνικής οδήγησης ποδηλάτου.
  • Από τη στιγμή που το παιδί μάθει να ισορροπεί στις δύο ρόδες, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διδαχθεί μέχρι να μπορέσει  να χρησιμοποιεί σωστά το ποδήλατό του.
  • Σ' αυτή την πρώτη φάση τα παιδιά μαθαίνουν ποια είναι η σωστή στάση του σώματος πάνω στο ποδήλατο όταν τρέχουν σε ευθεία, στις στροφές, στην ανάβαση και στην κατάβαση, όταν θέλουν να αποφύγουν ένα εμπόδιο κτλ. Μαθαίνουν επίσης να χρησιμοποιούν σωστά τις ταχύτητες και τα φρένα .

Παράλληλα τα παιδιά θα αποκομίζουν διάφορα διδάγματα που βοηθούν στην ανάπλαση ικανών πολιτών, όπως :

  1. δεξιότητες χειρισμού του ποδηλάτου με ασφαλές τρόπο
  2. δεξιότητες χειρισμού του ποδηλάτου στο βουνό και στο δρόμο
  3. ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων
  4. βελτίωση κοινωνικών ικανοτήτων και ενθάρρυνση ανάπτυξης της ομαδικότητας
  5. Ανάπτυξη ικανότητας αυτοκριτικής
  6. Μέσω της επιβράβευσης σε στοχοθετημένα στάδια, το παιδί αναπτύσσει αυτοπεποίθηση
  7. Ευαισθητοποίηση για σεβασμό στον υλικό εξοπλισμό (ποδήλατο) με εκπαίδευση σε θέματα συντήρησης και καθαρισμού

Οι συναντήσεις  δεν παίρνουν ποτέ τη μορφή σκληρής προπόνησης αλλά περιλαμβάνουν πολλά παιχνίδια και διαγωνισμούς κάνοντας την εξάσκηση των μικρών φίλων ευχάριστη. Μέσα από την ακαδημία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αθλητών που θα μπορούν να πρωταγωνιστούν στο αγωνιστικό τμήμα της ομάδας.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Χωρίς την σημαντική βοήθεια των χορηγών δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία αλλά και η διατήρηση της Ομάδας και Ακαδημίας ΕΛΙΤ.